Denna vecka har medialt handlat mycket om majoriteten i landstinget Sörmland och vad de gör.
Vårdmöjlighetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiets gruppledare med sekreterare som inte var inviterade till konferensen på Öland. Har istället varit till Lund och lärt oss om hur Region Skåne jobbar med utveckling av vården.
I en rapport till landstingsstyrelsen avlämnar vi den kunskap vi inhämtat.
Reserapport, vad kan Landstinget Sörmland lära av Region Skåne.
Måndag 27 april – tisdag 28 april 2009.
Medverkande Lotta Finstorp (M)Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)Mattias Claesson ( C )Kristina Fransson (M)Östen Eriksson (KD)Karin Wieslander. ( C)
Att hälso- och sjukvården är under snabb omvandling är välkänt och de problem som finns är det också. Landstingsråden i opposition tillsammans med politiska sekreterare, som dessutom har uppdrag i hälso- och sjukvårdsnämnden, vill här lämna en rapport från ett studiebesök i Region Skåne.Studiebesöket som var förlagt till Lund och genomfördes koncentrerat till ett eftermiddagspass vid Regionkansliet med genomgång av Region Skånes Hälsovalsmodell, och ett förmiddagspass med föredragning av Practicum samt Lean Healthcare.
Hälsoval Skåne
Föredragande Anne-Marie Scholander.Att även Skåne valt namnet Hälsoval precis som vi i Sörmland gör att samarbete med Region Skåne om ett likvärdigt innehåll och kunskapsutbyte bör ske. Vi fick en genomgång om hur Region Skåne nu arbetar med införandet av Hälsoval Skåne. Införandet i Skåne sker den 1 maj 2009. Man arbetar intensivt via internet, annonser, call-center med mera. Alla Skåningar får informationsbrev med valblankett. Mer information finns på www.skane.se/hälsoval.Ett alternativt system för ersättning av socioekonomiska faktorer presenterades för oss. Det är ett genomtänkt system där man istället för områdesansvar kommer att göra datakörningar en gång per månad av de som finns listade på en vårdenhet. Alla personnummer skickas till SCB där de gör en körning i systemen och personnumren kombineras till ett socioekonomiskt index. Varje vårdenhet får sedan ett index för sin grupp av listade personer. Helt avpersonifierat. Av den totala ersättningen är 20% baserat på viktningen enligt socioekonomiska data. Simuleringar i Skåne visar på skillnader från 0,56 till 2,31 i socioekonomiska skillnader mellan de olika vårdenheterna. ACG (adjusted clinical groups) som ett system för att mäta vårdtyngden för de som besöker vårdenheterna kompletterar ersättningsmodellen. I Hälsoval Skåne står ACG för resterande 80% av ersättningen till vårdenheterna.
Practicum
Vi träffade Professor emeritus Ingemar Ihse som föredrog och förevisade PRACTICUM.www.practicum.seIngemar Ihse berättade om vikten av praktisk träning inom hälso- och sjukvården. Att teoretisk kunskap behöver kompletteras med praktisk för att minska vårdrelaterade skador är något som kommer mer och mer i fokus. Vår slutsats av besöket på Practicum är att i vårt fortsatta arbete med Stockholms läns landsting och Landstinget Västmanland bör detta prioriteras.
Lean Healtcare inte ett sätt att spara pengar utan en verksamhetsfilosofi.
Magnus Lord, strategichef Universitets sjukhuset i Lund.
Magnus berättade om konceptet Lean Healtcare som i grunden är ett sätt att kontinuerligt arbeta med förbättringar. Just in time, göra rätt sak vid rätt tid.”Att få en ledsen patient att bli glad så fort som möjligt”Korta lidtiderna som är ledtider i dagens vård.Att reformera hur man tänker och arbetar med långsiktiga förbättringar kräver metodik och genomtänkt införande. Vårt intryck är att landstinget Sörmland är i stort behov av en genomgripande förändring med tydlig ”bottom-up”inställning.Mer information finns på Region Skånes hemsida.
Avd 12 ortopeden, Mari Ulmestad, leg. sjuksköterska, lean ansvarig
Ett kort besök på en avdelning som arbetat enligt lean konceptet sedan 2007 där ansvarig sjuksköterska berättade för oss om hur man infört och arbetar vidare varje dag med förbättringsarbetet. Leantavlan, avvikelser ses som ”godis”, varje dag, varje arbetspass har ett avstämningsmöte.
Summering
Genom denna studieresa har vi uppnått långt mer än förväntat. Många goda idéer att använda i landstinget Sörmland. Det känns som om vi är i starkt behov av att mer se till möjligheter än problem och hitta ett sätt för vår verksamhet att få utvecklas till en progressiv anpassningsbar organisation.
Nyköping den 29 april 2009
Lotta Finstorp Marie-Louise Forslund Mustaniemi Mattias Claesson
Kristina Fransson Östen Eriksson Karin Wieslander
Riv mentala murar
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar