fredag 13 mars 2009

Akut lösa dödläget för Kullbergska

"Orosmolnen vilar fortfarande hotande svarta över Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Frågan om anestesijouren är vilande och den socialdemokratiska landstingsledningen planerar för neddragningar med nio miljoner kronor inom medicinkliniken. Det torde innebära färre vårdplatser", skriver vi i en debattartikel publicerad i Katrineholms-Kuriren 13 mars.

En neddragning av antalet vårdplatser innebär inte att antalet sörmlänningar som behöver vård minskar. Det innebär i stället att de hamnar någon annanstans. De kanske blir kvar hemma, med medföljande oro, eller så skrivs de ut i ett sämre skick än tidigare. Det kommer också att bli ett större tryck på Mälarsjukhuset och lasarettet i Nyköping.

Vilken beredskap har kommunerna i Flen, Katrineholm och Vingåker för att möta en stridare ström av hemvändande, multisjuka åldringar?

Ska invånarna i västra Sörmland betala flera gånger om för sin sjukvård? Först betala extra skatt genom skattehöjningen, cirka 50 miljoner, plus avgiftshöjningarna inom sjukvården och sjukresekostnaderna samt slutligen ta ett större ekonomiskt ansvar än övriga sörmlänningar för de besparingar som görs inom den sörmländska sjukvården?

Är det denna rättvisa och solidaritet som den socialdemokratiska landstingsledningen står för?

Vi tycker inte att detta är rättvist. Men vi vill vara konstruktiva. Vi vill hitta en lösning för Kullbergska sjukhuset, för att en gång för alla lösa dödläget för sjukhuset och avvärja de ständiga hoten. Läget är akut.

Moderaterna, Centerparitet och Kristdemokraterna vill bygga vidare på det tidigare goda samarbetet mellan landstinget och Katrineholms kommun. För att utveckla Kullbergska sjukhuset och fördjupa samarbetet med den kommunala vården och omsorgen föreslår vi att driften av sjukhuset sker i annan form än idag. Med utgångspunkt från exemplet Tiohundra i Norrtälje och de förslag som utarbetats av Kullbergska-gruppen föreslår vi att Kullbergska sjukhuset övergår i alternativ drift från årsskiftet 2009/2010. En sådan alternativ drift innebär samordningsfördelar för både landstinget och de berörda kommunerna i västra länsdelen.
Vi i oppositionen medverkar gärna i arbetet med att utveckla Kullbergska sjukhuset. Det finns mycket kunskap som vi kan ta vara på och nyttja, såväl lokalt som nationellt.

Lotta Finstorp (M)
Oppositionslandstingsråd

Erik Liljencrantz (M)
Gruppledare, Katrineholm

Mattias Claesson (C)
Oppositionslandstingsråd

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare, Katrineholm

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)
Oppositionslandstingsråd

Joha Frondelius (KD)
Gruppledare, Katrineholm